Светски дан контрацепције

Поводом обележавања Светског дана контрацепције 26.09.2023. поливалентна патронажна служба Дома здравља "Шид" је организовала предавање на тему контрацепције

Светски дан контрацепције

Поводом обележавања Светског дана контрацепције 26.09.2023. поливалентна патронажна служба Дома здравља "Шид" је организовала предавање на тему контрацепције и очувању репродуктивног здравља у гимназији "Саве Шумановић" у Шид, којем су присуствовали матуранти школе, и изложбу на Одељењу опште праксе где су заинтересовани могли да се информишу о важности очувања репродуктивног здравља.

Светски дан контрацепције

Контрацепција је скуп метода и поступака које имају за циљ привремено спречавање настанка нежељене трудноће. Да би контрацепција била успешна потребно је познавати њене карактеристике, предности и мане.

Врсте контрацепције

1. Природне методе

•Календарска метода
Ова метода се заснива на рачунању плодних дана тј. овулације. Познато је да сперматозоиди живе 3 дана, а јајна ћелија 24х након овулације, што значи да су плодни дани +/- 3 дана од дана овулације. Код жена које имају редовне циклусе, овулација обично претходи 14 дана пре почетка менструалног крварења. Међутим, код жена са нередовним циклусима ова метода је непоуздана.
Постоји и Огинова метода израчунавања, која се базира на рачунању првог плодног дана на основу најкраћег и најдужег циклуса у последњих 12 месеци. Формула гласи: НКЦ-18 и НДЦ-10 (пример: ако је најкраћи циклус био 28 дана, а најдужи 34 онда су плодни дани 10-14,дана).
•Испитивање цервикалне слузи
Нормална цервикална слуз се мења у зависности од нивоа естрогена и прогестерона. За време овулације под дејством естрогена постаје обилна, провидна, растегљива и слабо вискозна.
•Мерење базалне температуре
И ова метода се заснива на потрђивању овулације. Базална температура (јутарња температура без било које активности) износи 36-37 степени. Под дејством прогестерона, након овулације, она се повећава на 37,2. Сигурни неплодни дани су после 3 дана од повишења БТ.

2. Механичке методе

•Кондом
Једна од најчешћих коришћених контрацептивних метода. Истовремено пружа заштиту од одређених полно преносивих болести. То је идеална заштита за особе са више сексуалних партнера или особе са новим сексуалним партнером.
•Дијафрагма
Дијафрагму користи жена. Ставља се тако да прекрива грлић материце и на тај начин механички спречава продор сперматозоида. Поставља се у вагину најкасније 6х пре, а уклања се 2-8х након сексуалсног односа. Има изглед еластичног прстена. За коришћење ове методе потребна је консултација гинеколога.
•Цервикална капа
Има сличне карактеристике као и дијафрагма, али за разлику од ње може остати у вагини и више дана након односа. Рок трајања је 2 године.
•Фемидом (кондом за жене)
Облика је црева са два краја на којима је гумени прстен. Један крај се ставља на цервикс, а други је изван вагине и штити спољне гениталије од полно преносивих болести.
•Спермициди
То су хемијска контрацептивна средства која садрже супстанце за уништавање сперматозоида. У облику су гела,таблета или крема. Уносе се пре сваког односа у вагину.
•Интраутерусни уложак (спирала)
То је вид интраутерусне контрацепције. Има рок трајања 3-5 година. Поред тога што представља методу спречавања нежељење трудноће, то је такође начин лечења неких гинеколошких обољења као што су неправилна и продужена крварења. Постоје три типа:
-Медицирани обложени са бакром или сребром. Данас су ретко у употреби.
-Немедицирани који изазивању стерилну упалу и механички спречавају улазак сперматозоида.
-Хормонски са додатком прогестерона. Изазивају упалу и атрофију ендометријума, смањују мотилитет јајовода и доводе до појаве густе цервикалне слузи.
Индикације за интраутерусни уложак су: жене између две трудноће, жене које не могу или не желе оралну контрацепцију и жене преко 40 година.
Контраиндикације су: присутна генитална инфекција, миоми утеруса, нејасно крварење, сумња на рану трудноћу, сумњив ПАПА тест и присуство аномалија грлића.
Иако је ова метода јако поуздана и квалитетна, могуће је очекивати и неке нежељене реакције као што су болови, осећај нелагодности, спонтано избацивање спирале и могућа крварења.

3. Хормонске методе

•Оралне комбиноване контрацептивне пилуле
Садрже комбинацију естрогена и гестагена. Узимају се 21 дан, затим следи 7 дана паузе када наступа крварење слично менструалном. Механизам деловања им је спречавање овулације. Поред контрацептивне примене користе се и за лечење акни, нередовних циклуса, дисменореје (болних менструација) и обилних крварења.
•Оралне гестагенске контрацептивне пилуле
Садрже само деривате прогестерона. Пију се континуирано, без паузе, а дају се женама које имају контраиндикације за естрогенске компоненте. Доводе до згушњавања цервикалне слузи и на тај начин смањују покретљивост сперматозоида и штите од нежељене трудноће.
Апсолутне контраиндикације су :
-жене с кардиоваскуларним обољењима (нпр. тромбоза и емболија у породици, васкулитиси, ангиопатије, повишен крвни притисак)
-оштећења јетре и жучи
-хормонски зависни тумори (нпр. рак дојке)
-системске болести
-нејасна вагинална крварења
-неконтролисани дијабетес меллитус
Релативне контраиндикације су: пушење, дојење, операција срца, бубрежна инсуфицијенција, лакши облици дијабетеса и хипертензије, миоми.
Оралне гестагенске пилуле смањују ризик од карцинома ендометријума за 50% и учесталост колоректалног карцинома. Постоји неоправдана сумња да доводе до карцинома дојке и грлића материце.
Могући нежељени ефекти су: главобоља, мучнина, чешћа крварења, повећање телесне тежине, смеђкасти исцедак, депресивних расположења, и губитка либида. Уколико се ови симптоми не повуку после неколико циклуса обратите се гинекологу.
Жене које користе овај метод контрацепције имају већи ризик за настанак тромбозе и емболије, поготово уколико пуше и имају више од 35 година.
•Контрацептивни фластери
Фластери се апликују на кожу где стоје 3 недеље, након чега следи пауза од 7 дана и појава крварења. Представљају комбинацију естрогена и гестагена, али у малим дозама хормона. Механизам деловања им је исти као и комбинована пилула. Предност ове методе је што се хормони равномерно апсорбују кроз кожу и што се заобилази метаболизам првог проласка кроз јетру (директно делују на органе без обраде).
•Имплант
Имплантат је облик дуготрајне хормонске контрацепције, а активна субстанца је гестагенски препарат. Поставља се у локалној антестезији на унутрашњу страну надлактице недоминантне руке. Обично је невидљив, али се осећа на додир. Уклања се након 3 године.

4. Посткоитална контрацепција

Позната је под именом "пилула за дан после". Примењује се најкасније 72х након незаштићеног полног односа. Данас је у употреби више врста:
•Комбиновани естрогенско- прогестеронски препарати
Укупна доза је 0,5 мг левоногестрела (или 1,0 мг норгестрела) и 100 μг етинилестрадиола. Половина те дозе се узме штопре након полног односа, али унутар 72 х, а друга половина 12 х након прве.
•Само прогестерон
Укупна доза износи 1,5 мг левоногестрела од чега се половина (0,75 мг) узима одмах, а друга половина након 12 х.
•Антипрогестеронски препарат Ру486- мифепристон
У једнократној дози од 10 мг.
•Посткоитална инсерција унутарматерничног улошка
Може се ставити унутар 5 дана од незаштићеног односа и то само оним женама које су рађале.

5. Стерилизација

Стерилизација је трајан, иреверзибилан метод спречавања трудноће. Овај метод могуће је извршити и код жена и код мушакараца, али је код жена компиликованије.
Код жена се хируршким путем подвезују јајоводи, а то се постиже применом лигатура, копчи, ресекцијом јајовода и електрокоагулацијом или термокоагулацијом јајовода. Код мушкараца се ради вазектомија, односно прекидање тока семеновода.
Код једног броја жена могућа је реканализација јајовода и појава ектопичне трудноће. Честа последица су психички поремећаји због губитка фертилне способности.
Одлуку о стерилизација треба опрезно донети.

 

 


informator

Последње