Савети лекара
finansijski
konkursi
javne-nabavke
formulari
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Штампа
Депресија је четврта на ранг-листи свих болести и стања “проведених у инвалидности” јер “одузме” више година него кардиоваскуларне болести, шлог, реуматоидни артритис и друге.

depresija

Жене оболевају два пута чешће, а болест се углавном испољава између 30-те и 40-те године живота. Међутим, само 50% особа које имају депресивне симптоме тражи стручну помоћ.
Опширније: Депресија
 
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Штампа
Апелује се на родитеље да посебно обрате пажњу на то како одевају своје малишане када излазе из кућа.
- Деца морају бити адекватно обучена јер су температуре, поготово јутарње, све ближе нули, а очекује се и да ће пасти испод нуле. Најбоље је да се родитељи одлуче за слојевито облачење малишана, како би у вртићу могли да скидају део по део одеће, у зависности од активности. Никако се не сме ознојано дете пустити напоље, јер се може догодити да се прехлади - истиче др Будакови напомиње да родитељи морају водити рачуна и када је у питању исхрана њихове деце.

hladno vreme
Опширније: Како се прилагодити хладном времену
 
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Штампа
Хигијена руку је најјефтинија превентивна мера, а требало би да буде и културна навика свих. Редовно прање руку је добар и врло једноставан начин спречавања ширења многих заразних болести које се преносе нечистим рукама (од обичне прехладе, грипа, до инфективних пролива, заразне жутице). Руке треба прати млаком водом и сапуном. А деца треба да буду та која ће ово знање пренети и својим старијим укућанима.

pranje-ruku
Опширније: Зашто је важно прање руку
 
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Штампа

Знате ли разлику између прехладе и грипа?


Научите да препознате симптоме и утврдите да ли имате грип, да ли вас је спопала прехлада или је то, можда, само алергија.

prehlada-gripa
Опширније: Разлика између прехладе и грипа
 
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Штампа
Антибиотици су лекови који спречавају раст бактерија и примењују се у лечењу бактеријских инфекција. Антибиотицима се лече болести изазване бактеријама и они немају никакво дејство против вирусних инфекција и због тога их не треба користити у случају грипа, као ни код лечења обољења изазваних гљивицама. Да би лечење антибиотиком било корисно, прво треба поставити тачну дијагнозу. Кад год је то могуће, добро је лабораторијски идентификовати узрочника из биолошког узорка (крви, мокраће, бриса грла или носа…), тестирати осетљивост узрочника на поједине антибиотике (антибиограм) и затим циљано лечити инфекцију.

antibiotics
Опширније: Антибиотици
 
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Штампа
1. Одредите датум када ћете оставити пушење и држите се њега. Водите рачуна о томе да тај датум не буде сувише далеко како за то време не бисте изгубили мотивацију за остављање пушења.

no smoking

2. Будите што више заузети како бисте имали што мање времена да мислите на цигарете. Уклоните из свог окружења све пепељаре, упаљаче и цигарете.
Опширније: Оставите пушење у пет корака
 
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Штампа
Дијабетесна нефропатија је хронична компликација шећерне болести на бубрезима. То је најчешћи узрок отказивања бубрега.
Шећерна болест је тешка болест због компликација до којих доводи. Дијабетесна нефропатија се јавља код 20 - 40% оболелих од шећерне болести. Раније је била чешћа код оболелих од дијабетеса тип 1, а сада се продужетком живота оболелих од дијабетеса тип 2 и код њих се све чешће среће.

diabetic neuropathy
Опширније: Дијабетесна нефропатија
 
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Штампа
Дуже излагање утицају екстремно ниских температура може довести до озбиљних поремећаја здравља, као што су ХИПОТЕРМИЈА и ПРОМРЗЛИНЕ.

1. ХИПОТЕРМИЈА: У ситуацији излагања организма ниској температури он почиње много брже да губи телесну топлоту него што је у стању да је надокнади. Продужено излагање хладноћи ће истрошити енергију из постојећих енергетских депоа. Резултат таквог процеса је ХИПОТЕРМИЈА или абнормално ниска телесна температура. Овакав термички статус утиче како на централни, тако и на периферни нервни систем, па жртва хипотермије има проблем са расуђивањем и отежаним кретањем.

hipotermia
Опширније: Како помоћи промрзлој особи?
 
Тренутна страница:   НасловнаСавети лекара