finansijski
konkursi
javne-nabavke
formulari
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Штампа
Апелује се на родитеље да посебно обрате пажњу на то како одевају своје малишане када излазе из кућа.
- Деца морају бити адекватно обучена јер су температуре, поготово јутарње, све ближе нули, а очекује се и да ће пасти испод нуле. Најбоље је да се родитељи одлуче за слојевито облачење малишана, како би у вртићу могли да скидају део по део одеће, у зависности од активности. Никако се не сме ознојано дете пустити напоље, јер се може догодити да се прехлади - истиче др Будакови напомиње да родитељи морају водити рачуна и када је у питању исхрана њихове деце.

hladno vreme


- Деци треба давати што више витаминских препарата, поготово воћа и поврћа богатих витамином Ц. На пијацама се још могу наћи зелене паприке, а велик је избор јужног воћа које обилујевитамином Ц, као што су киви, мандарине, наранџе, грејпфрут. Осим тога, у туршији и киселом купусу такође има много овог витамина. Уколико деца нису љубитељи воћа и поврћа, треба им давати мултивитаминске препарате.

Према њеним речима, ако малишану процури нос или почне да кашље, не треба журити код лекара. Најпре треба дете издвојити из колектива (вртића, школе), дати му топле чајеве, неки сируп или таблете парацетамола за повишену температуру, уколико она прелази 38, потом капи за нос након тоалете носа. Уз конзумирање довољне количине течности, детету се може локално дати спреј у уста који има антибактеријско деловање (нпр. тантум верде). Антибиотик се никако не сме дати одмах, јер су те инфекције углавном вирусне природе. Уколико се температура не смирује или ако расте, секрет из носа постаје обојен, а грло је и даље зажарено, онда се обавезно дете мора одвести код изабраног педијатра који ће га прегледати и преписати му одговарајућу терапију.

Када је у питању одрасло становништво,  саветује се да се особе облаче слојевито, како би свој организам заштитили од ниских јутарњих температура, затим уношење што веће количине млаке течности (никако вреле), као и витамина и минерала, којих највише има у свежем воћу и поврћу. Тегобе које суграђани могу да осете су гребање у грлу, кијавица, кашаљ, општа слабост и малаксалост, а понеко може да има и благо повећање температуре.

Таквим пацијентима се препоручује симптоматска терапија - коришћење назалних спрејева, септолета, док антибиотике не би смели да узимају без консултација са својим изабраним лекаром. Температуру између 37 и 38 степени, која је уобичајена за прехладе у ово време, не треба скидати антипиретицима. Ти пацијенти, како каже др Чвокић, треба да узимају већу количину течности јер се на тај начин сам организам, испаравањем кроз кожу, брани од повишене температуре. Ако температура пређе 38,5 степени, онда се може узети неки препарат за снижавање температуре, као што су парацетамол или фебрицет.
Тренутна страница:   НасловнаСавети лекараКако се прилагодити хладном времену