finansijski
konkursi
javne-nabavke
formulari
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Објављено 10 фебруар 2013
Штампа
Дуже излагање утицају екстремно ниских температура може довести до озбиљних поремећаја здравља, као што су ХИПОТЕРМИЈА и ПРОМРЗЛИНЕ.

1. ХИПОТЕРМИЈА: У ситуацији излагања организма ниској температури он почиње много брже да губи телесну топлоту него што је у стању да је надокнади. Продужено излагање хладноћи ће истрошити енергију из постојећих енергетских депоа. Резултат таквог процеса је ХИПОТЕРМИЈА или абнормално ниска телесна температура. Овакав термички статус утиче како на централни, тако и на периферни нервни систем, па жртва хипотермије има проблем са расуђивањем и отежаним кретањем.

hipotermia
Опширније: Како помоћи промрзлој особи?
 
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Објављено 10 фебруар 2013
Штампа
Сваке године од меланома у свету оболи око 130.000 људи, а око 37.000 особа умре од ове болести. Учесталост појаве тумора коже, а међу њима и малигног меланома расте последњих 30 година свуда у свету, па и у нашој земљи. Подаци Светске здравствене организације говоре да је у 2008. години од малигног меланома у свету умрло 48.000 људи. У Србији је годишње од 400 до 600 новооткривених случајева малигног меланома.

melanom
Опширније: Спречите настанак меланома
 
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Објављено 10 фебруар 2013
Штампа

Да ли смем да путујем у трудноћи?


Аутомобилом, возом или авионом?

trudnoca

- Најудобније превозно средство за трудницу је железнички превоз јер у сваком тренутку можете да устанете и прошетате. Труцкање не може да нашкоди плоду. А како бисте били одмори по доласку, предлажемо да узмете спаваћа кола.
– Такође, ако немате никакве проблеме са трудноћом, дуге вожње аутомобилом уопште нису проблем. Иако дуготрајно седење повећава опасност од тромбозе, то се може врло лако ублажити. Одмарајте се у краћим размацима, а за време пауза ходајте. То ће осигурати доток кисеоника детету. Пре уласка у возило, а ко немате климу, проветрите аутомобил како би се температура спустила, а током вожње узимајте много течности.
Опширније: Путовање у трудноћи
 
Аутор Дом здравља Шид Категорија: Савети лекара
Објављено 10 фебруар 2013
Штампа
Пролеће је доба када се сетимо да природа постоји, али и време када се буде инсекти, па и крпељи. Крпељ је паразит који живи на кожи дивљих и неких домаћих животиња. Када животиња пролази кроз траву крпељ се закачи за њу. Највише их има на местима где је влажно, у високој трави и у грмљу. Уколико планирате да првомајске празнике проведете у природи, саветујемо вам да избегавате управо оваква места.

krpelj
Опширније: Чувајте се крпеља
 
Тренутна страница:   Насловна